Патриарх Даниил се поклони на мощите на св. Йоан Рилски на празника

...
Патриарх Даниил се поклони на мощите на св. Йоан Рилски на празника
Коментари Харесай

Патриарх Даниил: Всеки търси своето, никой не търси Иисус Христовото

Патриарх Даниил се поклони на мощите на св. Йоан Рилски на празника в Рилския манастир през днешния ден за честването на 555 години от връщането на чудотворните му мощи от Търново, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Днешният празник има едно доста мощно обръщение към нас - кой е знаел за Рила планина преди да отиде там св. Иван Рилски, кой е мислел, че тази пустота, дива горска пустиня, може да процъфти и да даде такова величие за цялата галактика, и повече от 1000 години да се слави там Божието име и православни християни отвред, само че на първо място от нашата българска земя, се събираме там. Действително там са съединени небето и земята, тъй като в това многоотрудено тяло на св. Иван Рилски, което простираше ръце към небето и измолваше Божията берекет, и още приживе под дара на чудотворство, който Господ му беше дал, идваха и се стичаха хора отвред. Сега в неговите нетленни мощи почива Божията берекет и там са съединени фактически небето и земята. И по какъв начин Господ популяризира свети Иван Рилски - не е по силите на индивида, изключително, откакто си замине от този свят, да извърши всичко това, което св. Иван Рилски прави през тези повече от 1000 години ", сподели в проповедта си новият български патриарх Даниил на неговата първа патриаршеска литургия в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ".

„ Св. Иван Рилски се яви на своите възпитаници, заповяда им да вземат тялото му, да го занесат в София, от София в Унгария го носеха на ръце, по-късно във Велико Търново го носеха на ръце и когато България я сполетя тази неволя, заради раздорите, неверието и кавгите ни, и на царското семейство, и на народа по-късно, Бог позволи да се случи тази неволя. Пак св. Иван Рилски ни събра, тъй като, братя и сестри, първата общобългарска институция, която се възвърне след рухването на България под турско иго, това е Рилският манастир. Само 73 години, откакто България беше опустошена, свети Иван Рилски събра на първо време да се възвърне манастира. Отидоха хора, съградиха още веднъж манастира и през 1469 година - 73 години след рухването на Видинското царство, свети Иван Рилски се върна в своята обител ", с тези думи се обърна към вярващите, пристигнали на неговата първа патриаршеска литургия, Негово Светейшество.

Патриархът сподели още: „ Ние считаме начало на Възраждането, на пробуждането, на съзнанието на народа, написването на „ История славянобългарска ", само че да не забравяме, че там, в светата Рилска обител, беше това дихание на молитвата, на общуването с Бога, което възкресява човешката душа и човешкото сърце, с цел да даде сили да се свърши и общата работа за пробуждането на народа и за освобождението на отечеството ни. Виждаме какъв брой мощно е това обръщение за всички нас - да не търсим земната популярност, братя и сестри, която е преходна, която през днешния ден я има, а на следващия ден я няма. Да се доверим на славата, която Господ дава и никой различен не може да даде тази популярност. И тя се дава за нашето смирение, за нашето добродушие, за нашата честност към Бога, за нашето братолюбие, за нашето предпочитание да следваме Христа, както той се смири, стана човек, уми краката на учениците си, одобри оскърбление, рани, бичуване, гибел. Той, който е цар на царете, Господ на господарите, създател на небето и на земята, на всичко - очевидно и невидимо. Затова дано не считаме за оскърбление, когато на първо време признаваме грешките си, каем се поради тази популярност, която Господ пристигна да ни донесе, да ни обогати с божеството си ".

Патриарх Даниил пожела под покрова и по молитвите на св. Иван Рилски Господ да ни събира да бъдем едно, да мислим за това, което е горе на небето, а не за това, което е долу на земята. Ние сме краткотрайни индивиди - през днешния ден ни има, а на следващия ден ни няма, а Господ пребъдва постоянно, добави Негово Светейшество.

Той приключи с думите: „ Наша цел и наша първостепенна задача е да пазим това единение на църквата, както Господ ни е заповядал това, и да се стараем да се въдворява Христовият мир в сърцата ни, и да вървим по пътя на спасението. Тогава да познаят всички индивиди, че сме Христови възпитаници, тогава да повярват, че има по-важни неща от материалните придобивки и материалните полезности, които са обсебили съзнанието на актуалния човек, и не му дават да огледа към небето. Това, което най-вече ни липсва през днешния ден е любовта, братя и сестри. Всеки търси своето, никой не търси Иисус Христовото. Всеки търси да устрои личния си дом, тук на земята, а не се труди да устрои душевния си дом, да го подготви за безконечното живелище на небесата. По молитвите на св. Иван Рилски Господ насочва нашите пътища, нашите стъпки, мозъци и стремежи, сърдечни планове към нашето предопределение и да процъфтява любовта и братолюбието, единството сред нас и да се слави Божието име - во веки веков ".

„ Знаменателен е днешният ден, в който се чества възвръщането на мощите на св. Йоан Рилски в Рилската света обител през 1469 година Рилският манастир е първият български обществен институт, който се възражда след рухването на България под турско иго и мястото на св. Йоан Рилски измежду нашите предшественици е извънредно. Това ясно е показано и в неговия живот, и в цялата история на светеца, откакто си е отпътувал от този свят. Знаменателно е по какъв начин всичко и през такива превратности, които са минали през страната ни и които е изтърпяла Рилската света обител, тя постоянно е възстановявана и доста ясно се вижда поддръжката на светеца и неговото закрилничество. И фактически св. Йоан Рилски е един общобългарски настойник, който от една страна се застъпва пред Божия трон за всички нас, а въпреки това ни демонстрира какъв е пътят на всички нас ”, каза патриарх Даниил тази заран преди литургията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР